kule...sfery

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
katrin_17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 26 kwie 2008, o 14:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gorlice/Kraków
Podziękował: 23 razy

kule...sfery

Post autor: katrin_17 »

Środki dwóch sfer sa od siebie oddalone o 20 cm ich promienie sa rowne odpowiednio r1=16 cm i r2= 12 cm oblicz dlugosc okregu bedacego czescia wspolna obu sfer.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

kule...sfery

Post autor: piasek101 »

Zachodzi (patrz rysunek) :

\(\displaystyle{ x^2+r^2=12^2}\) oraz \(\displaystyle{ (20-x)^2+r^2=16^2}\)
katrin_17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 26 kwie 2008, o 14:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gorlice/Kraków
Podziękował: 23 razy

kule...sfery

Post autor: katrin_17 »

Chyba zrobiłam zły rysunek bo nadal nie mogę sie dopatrzec skad sie to wzielo
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

kule...sfery

Post autor: Sherlock »

Rysunek do komentarza piaska101:
Ostatnio zmieniony 4 gru 2009, o 10:59 przez Sherlock, łącznie zmieniany 1 raz.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

kule...sfery

Post autor: Kartezjusz »

1.Narysuj dwie przecinające się sfery
Narysuj przekrój osiowy tej bryły.
Jak wyglądałby cień takiej figury
2.Połącz środki tych kół ze sobą i z jednym z punktów przecięcia się tych kół.
Powinien wyjść Ci trójkąt o wysokości r.
ODPOWIEDZ