prostopadłościan
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 19 wrz 2005, o 20:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 14 razy
prostopadłościan
Podstawą prostopadłościanu \(\displaystyle{ ABCDA_{1}B_{1}C_{1}D_{1}}\) jest prostokąt o bokach dlugości: |AD|=3 i |AB|=6. Wysokość prostopadłościanu ma długość równą 6. Uzasadnij za pomocą rachunków, że trójkąt \(\displaystyle{ BAD_{1}}\) jest prostokątny.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
prostopadłościan
Zrób dokładny rysunek, oblicz \(\displaystyle{ AD_{1}}\) i \(\displaystyle{ BD_{1}}\).
Korzytasz tylko z twierdzenia Pitagrosa i twierdzenia do niego odwrotnego.
Korzytasz tylko z twierdzenia Pitagrosa i twierdzenia do niego odwrotnego.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
prostopadłościan
Oblicz przekątną ściany \(\displaystyle{ AA_{1}D_{1}D}\), czyli \(\displaystyle{ AD_{1}}\). Wynosi ona \(\displaystyle{ 3\sqrt{5}}\).
Oblicz przekątną całego prostopadłościanu, czyli \(\displaystyle{ BD_{1}}\). \(\displaystyle{ BD_{1}=9}\)
Dalej już chyba sobie poradzisz;)
Oblicz przekątną całego prostopadłościanu, czyli \(\displaystyle{ BD_{1}}\). \(\displaystyle{ BD_{1}=9}\)
Dalej już chyba sobie poradzisz;)
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 19 wrz 2005, o 20:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 14 razy
prostopadłościan
takie jedno pytanie jak wyszło Ci \(\displaystyle{ BD_{1}=9[ ex]
korzystam z twierdzenia Pitagorasa
a=3 √ 5, b=6, a c jest szukane c = ?
podstawiam do wzoru i wychodzi mi 84=c� i wtedy c=2√21
znów tobie wyszlo 9 czyli Ci wyszło 81;)
a jak mam to uzasadnić za pomocą rachunków bo nic to mi nie mówi }\)
korzystam z twierdzenia Pitagorasa
a=3 √ 5, b=6, a c jest szukane c = ?
podstawiam do wzoru i wychodzi mi 84=c� i wtedy c=2√21
znów tobie wyszlo 9 czyli Ci wyszło 81;)
a jak mam to uzasadnić za pomocą rachunków bo nic to mi nie mówi }\)
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
prostopadłościan
Przękątna tego prostopadłościanu-x \(\displaystyle{ ( x\geq0)}\)
\(\displaystyle{ (3\sqrt{5})^2+6^{2}=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ 45+36=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=9}\)
Boki trójkąta \(\displaystyle{ BAD_{1}}\) mają odpowiedni długości: \(\displaystyle{ 3\sqrt{5}, 6, 9}\)
Skoro suma kwadratów długości krótszych boków jest równa kwadratowi boku najdłuższego, to trójkąt ten jest prostokątny, cnd.
\(\displaystyle{ (3\sqrt{5})^2+6^{2}=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ 45+36=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=9}\)
Boki trójkąta \(\displaystyle{ BAD_{1}}\) mają odpowiedni długości: \(\displaystyle{ 3\sqrt{5}, 6, 9}\)
Skoro suma kwadratów długości krótszych boków jest równa kwadratowi boku najdłuższego, to trójkąt ten jest prostokątny, cnd.