Zadania dotyczące stożka.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ewelka18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 paź 2008, o 16:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski

Zadania dotyczące stożka.

Post autor: ewelka18 »

1.Stożek o promieniu podstawy długości R przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy.Stosunek odległości tej płaszczyzny do jej odległości od podstawy jest równy m:n. Oblicz pole otrzymanego przekroju.

2.Tangens kąta nachylenia tworzącej stozka do płaszczyzny podstawy wynosi 4/3 a pole powierzchni bocznej jest równe 240 pi cm kwadratowych. Oblicz objętość tego stozka.

3.Trójkąt prostokatny o przyprostokatnych długości 12 i 16 cm obraca się wokół przeciwprostokatnej. Oblicz objętość powstałej bryły.

nie mam pojęcia jak je zrobić...
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

Zadania dotyczące stożka.

Post autor: Mikolaj9 »

Stosunek odległości tej płaszczyzny do jej odległości od podstawy jest równy m:n.
Tego nie rozumiem.
2.Tangens kąta nachylenia tworzącej stozka do płaszczyzny podstawy wynosi 4/3 a pole powierzchni bocznej jest równe 240 pi cm kwadratowych. Oblicz objętość tego stozka.
No to masz trójkąt prostokątny, o bokach długości 3x,4x,5x.

Teraz równanie

\(\displaystyle{ 240pi=(3x) ^{2}pi+3x*5x*pi}\)
\(\displaystyle{ 240pi=9x ^{2}pi+15x ^{2}pi}\)
\(\displaystyle{ 240pi=24x ^{2}pi}\)
\(\displaystyle{ 24x ^{2}=240}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}=10}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{10}}\)

Stąd średnica = \(\displaystyle{ 3 \sqrt{10}}\) a wysokość \(\displaystyle{ 4 \sqrt{10}}\).

-- 5 lutego 2009, 11:06 --
3.Trójkąt prostokatny o przyprostokatnych długości 12 i 16 cm obraca się wokół przeciwprostokatnej. Oblicz objętość powstałej bryły.
Narysuj sobie to, wyjdą Ci 2 stożki, zrobisz przekrój, podzielisz na trójkąty podobne etc.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Zadania dotyczące stożka.

Post autor: Sherlock »

ewelka18 pisze:3.Trójkąt prostokatny o przyprostokatnych długości 12 i 16 cm obraca się wokół przeciwprostokatnej. Oblicz objętość powstałej bryły.
spróbuj analogicznie do zad. 1 z tego postu 105830.htm
ODPOWIEDZ