Zadanie z kulą i walcem...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
MitS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 30 mar 2005, o 06:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

Zadanie z kulą i walcem...

Post autor: MitS »

Witam!
Mam wielki problem w rozwiązaniu zadania z zestawu maturalnego z książki "Matematyka przygotowanie do matury" matematyka z plusem.

Treść zadania:

Kod: Zaznacz cały

Kula styczna do jednej z podstaw i powierzchni bocznej walca o wysokości 1m ma objętość dwa razy mniejszą od objętości tego walca oblicz średnice podstawy tego walca. 



Naprawde będe wdzieczny za pomoc
pozdraewiam
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

Zadanie z kulą i walcem...

Post autor: DEXiu »

\(\displaystyle{ h=1\\2R=?\\2*\frac{4}{3}\pi R^{3}=h\pi R^{2}\\R=\frac{3}{8}\\2R=\frac{3}{4}}\)
ODPOWIEDZ