Do pewnego przepisu z książki kucharskiej należy przygotować 0,25 litra płynu.
Mamy do wyboru trzy szklanki w kształcie walca, o wewnętrznych wymiarach:
pierwsza - o średnicy 6 cm i wysokości 10 cm, druga - o średnicy 5,8 cm i wysokości 9,5 cm oraz trzecia - o średnicy 6 cm i wysokości 9 cm.
Której szklance objętość jest najbliższa 0,25 litra? odpowiedź uzasadnij.
Przepis z książki kucharskiej
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
Przepis z książki kucharskiej
Wzór na objętość walca to \(\displaystyle{ \pi r^2H}\), gdzie r jest promieniem podstawy a H wysokością. W zadaniu masz dane średnice, więc musisz ten wzór delikatnie przekształcić. Mamy:
\(\displaystyle{ 2r=d}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{d}{2}}\)
Podstawiając to do wyjściowego równania otrzymujemy \(\displaystyle{ V=\pi \frac{d^2H}{4}}\). Teraz policz za pomocą kalkulatora poszczególne objętości i porównaj. Pamiętaj, że \(\displaystyle{ 0,25 l= 250 cm^3}\).
\(\displaystyle{ 2r=d}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{d}{2}}\)
Podstawiając to do wyjściowego równania otrzymujemy \(\displaystyle{ V=\pi \frac{d^2H}{4}}\). Teraz policz za pomocą kalkulatora poszczególne objętości i porównaj. Pamiętaj, że \(\displaystyle{ 0,25 l= 250 cm^3}\).