środki ciężkości sąsiednich ścian
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
środki ciężkości sąsiednich ścian
Ośmiościan foremny powstaje przez odpowiednie obcięcie ,,kawałków" czworościanu foremnego, jego ściany są trójkątami równobocznymi.
Przyjmę, że te sąsiednie ściany stykają się bokami - kat między nimi to \(\displaystyle{ 180-2\alpha}\) (gdzie \(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{\sqrt 3}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ cos\alpha =\frac{\sqrt 6}{3}}\)).
Dalej idzie z tw. kosinusów.
Przyjmę, że te sąsiednie ściany stykają się bokami - kat między nimi to \(\displaystyle{ 180-2\alpha}\) (gdzie \(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{\sqrt 3}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ cos\alpha =\frac{\sqrt 6}{3}}\)).
Dalej idzie z tw. kosinusów.