wysokosc walca
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 167 razy
wysokosc walca
Kule o promieniu r przetopiono na walec, ktorego przekroj osiowy jest kwadratem. Jaka jest wysokosc walca?
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 73 razy
wysokosc walca
mamy r, objętość kuli:\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3} \pi r^{3}}\)
jeżeli przetopiono to v jest stałe.
jeżeli wysokość oznaczymy x to zachodzi równość:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi r^{3}=\pi \frac{x^{2}}{4} x}\) z tego obliczamy x.
jeżeli przetopiono to v jest stałe.
jeżeli wysokość oznaczymy x to zachodzi równość:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi r^{3}=\pi \frac{x^{2}}{4} x}\) z tego obliczamy x.
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 73 razy