kula zawarta w sześcianie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
karrina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 22 wrz 2007, o 21:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

kula zawarta w sześcianie

Post autor: karrina »

Jaka jest największa możliwa objętość sześcianu zawartego w półkuli o promieniu R??
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

kula zawarta w sześcianie

Post autor: piasek101 »

Prawdopodobnie (przynajmniej ja tak to widzę) sześcian trzeba tak wpisać w półkulę aby jedna jego ściana leżała na płaskiej ścianie półkuli a cztery jego wierzchołki leżały na czaszy.

Przy klasycznym rysunku zrób przekrój (pionowy) przez przekątną górnej ściany sześcianu - zauważysz jak uzależnić krawędź sześcianu od promienia półkuli.
karrina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 22 wrz 2007, o 21:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

kula zawarta w sześcianie

Post autor: karrina »

mogę prosić o rozwiązanie tego zad bo nie rozumiem tego opisu
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

kula zawarta w sześcianie

Post autor: Sherlock »



Wyraź krawędź sześcianu a za pomocą R:
\(\displaystyle{ R^2=a^2+( \frac{a \sqrt{2} }{2} )^2}\)

Gdy policzysz a to potem już tylko do wzoru na objętość sześcianu
Ostatnio zmieniony 3 sty 2010, o 19:51 przez Sherlock, łącznie zmieniany 1 raz.
karrina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 22 wrz 2007, o 21:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

kula zawarta w sześcianie

Post autor: karrina »

Mogę prosić o rozwiązanie bo mi nic nie wychodzi
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

kula zawarta w sześcianie

Post autor: Sherlock »

\(\displaystyle{ R^2=a^2+( \frac{a \sqrt{2} }{2} )^2}\)
\(\displaystyle{ R^2=a^2+ \frac{2a^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ R^2= \frac{3a^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ 3a^2=2R^2}\)
\(\displaystyle{ a^2= \frac{2R^2}{3}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{ \sqrt{2} R}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{ \sqrt{6} R}{3}}\)
i do wzoru na objętość sześcianu
karrina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 22 wrz 2007, o 21:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

kula zawarta w sześcianie

Post autor: karrina »

dzięki
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

kula zawarta w sześcianie

Post autor: celia11 »

Sherlock pisze:\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)


nie wiem skąd jest taka długość boku trójkata?

proszę mi pomóc w zrozumieniu,

dziękuję
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

kula zawarta w sześcianie

Post autor: Sherlock »

celia11, wstawiłem rysunek, zauważ, że |AZ| to połowa przekątnej ściany sześcianu.
ODPOWIEDZ