Szklana sześcienna kostka ma krawędź o długości 12 cm. Ile waży ta kostka, jeżeli gęstość szkła wynosi 2500kg/m3
Zapoznaj się z regulaminem. Temat musi zawierać przynajmniej 3 słowa. Justka.
Waga szklanej sześciennej kostki.
Waga szklanej sześciennej kostki.
\(\displaystyle{ Gestosc = \frac{masa}{objetosc}}\)
\(\displaystyle{ Objetosc =a ^3}\)\(\displaystyle{ = 12^3 = 1728cm^3= 0,001728m^3}\)
\(\displaystyle{ G*V=m}\)
\(\displaystyle{ 0,001728m^3*2500 \frac{kg}{m^3} = 4,32 kg}\)
Wazy \(\displaystyle{ 4,32 kg}\)
\(\displaystyle{ Objetosc =a ^3}\)\(\displaystyle{ = 12^3 = 1728cm^3= 0,001728m^3}\)
\(\displaystyle{ G*V=m}\)
\(\displaystyle{ 0,001728m^3*2500 \frac{kg}{m^3} = 4,32 kg}\)
Wazy \(\displaystyle{ 4,32 kg}\)