Witam.
Mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu następującego zadania?
Oblicz pole podstawy i powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawedzi bocznej b, którego ściana boczna nachylona jest od podstawy pod kątem alpha
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Pola ostrosłupa na danych ogólnych
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Pola ostrosłupa na danych ogólnych
masz dwa trójkąty: ( \(\displaystyle{ H, h_{s}, \frac{1}{3}h_{p} ) \,\,\,}\) i \(\displaystyle{ \,\,\, ( h_{s}, \frac{a}{2}, b \,\,\, - \,\,\,}\) z kątem \(\displaystyle{ \alpha )}\)
\(\displaystyle{ h_{p} \,\,\,}\) -> wyraź przez \(\displaystyle{ \,\,\, a}\) i rozwiąż układ:
\(\displaystyle{ h_{s}^{2} + (\frac{a}{2})^{2} = b^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{a \, \sqrt{3}}{6}}{h_{s}} = cos(\alpha)}\).
Reszta wychodzi sama.
\(\displaystyle{ h_{p} \,\,\,}\) -> wyraź przez \(\displaystyle{ \,\,\, a}\) i rozwiąż układ:
\(\displaystyle{ h_{s}^{2} + (\frac{a}{2})^{2} = b^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{a \, \sqrt{3}}{6}}{h_{s}} = cos(\alpha)}\).
Reszta wychodzi sama.