Styczna do walca zadanie z **
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 30 sty 2009, o 10:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 17 razy
Styczna do walca zadanie z **
Przez górny koniec tworzącej walca poprowadzono styczną do walca pod kątem \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) do tworzącej. Promień podstawy walca ma długości \(\displaystyle{ 10 cm}\) a wysokość \(\displaystyle{ 40 cm}\) długości. Oblicz długość najkrótszego odcinka, którego jednym końcem jest środek dolnej podstawy, a drugim końcem- punkt należący do stycznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Styczna do walca zadanie z **
Pamiętam to zadanie - były z nim kłopoty bo jest niedoprecyzowane.
Autor chce aby wyszło 30; a większości wychodzi \(\displaystyle{ 25\sqrt 2}\).
Na PW dostałeś(aś) link do rozwiązania takiego jak chciał autor.
Autor chce aby wyszło 30; a większości wychodzi \(\displaystyle{ 25\sqrt 2}\).
Na PW dostałeś(aś) link do rozwiązania takiego jak chciał autor.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 30 sty 2009, o 10:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 17 razy
Styczna do walca zadanie z **
Tak, odpowiedź to 30 cm, sprawdziłam ją i jest na 100% prawidłowa (niestety). Ja tylko pętam się w kółko z danymi z tego zadania i jak już coś ułoże (korzystam m.in z tw. cosinusów)to wychodzą mi same tożsamości.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 2 gru 2007, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Styczna do walca zadanie z **
witam
mógłbyś mi przesłac na priva link do tej strony z rozwiazaniem
z gory dzieki
pozdr.
mógłbyś mi przesłac na priva link do tej strony z rozwiazaniem
z gory dzieki
pozdr.
Styczna do walca zadanie z **
cdot infty Leftarrow oint_{}^{} prod_{}^{} sqrt[]{} sqrt{} frac{}{} _{} ^{} igcap_{}^{} left(
ight) cdot vee alpha vec{}
ight) cdot vee alpha vec{}