oblicz obietosc
oblicz obietosc
trójkąt o bokach 6cm został obrócony wokół 1 z boków. oblicz objętość powstałej bryły
- kieszonka
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 27 lis 2007, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sierpc/Gdańsk
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 44 razy
oblicz obietosc
Powstała figura która wygląda jak dwa połączone podstawami stożki więc:
\(\displaystyle{ V= 2 \cdot \frac{1}{3} \pi r^2 h}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{1}{2} \cdot 6 cm \\
r= \frac{6 \sqrt{3} }{2}cm}\)
I już dalej chyba umiesz liczyć...
\(\displaystyle{ V= 2 \cdot \frac{1}{3} \pi r^2 h}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{1}{2} \cdot 6 cm \\
r= \frac{6 \sqrt{3} }{2}cm}\)
I już dalej chyba umiesz liczyć...