Oblicz wysokość czworościanu foremnego o podstawie długości a.
Z góry dzięki
Czworościan foremny
- lukki_173
- Użytkownik
- Posty: 913
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 218 razy
Czworościan foremny
Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (\frac{2}{3}a)^2+h^2=a^2 \\
h^2=a^2- \frac{4}{9}a^2 \\
h^2= \frac{5}{9}a^2 \ i \ h>0 \\
h= \frac{a \sqrt{5} }{3}}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ (\frac{2}{3}a)^2+h^2=a^2 \\
h^2=a^2- \frac{4}{9}a^2 \\
h^2= \frac{5}{9}a^2 \ i \ h>0 \\
h= \frac{a \sqrt{5} }{3}}\)
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Czworościan foremny
To nie jest prawdą :lukki_173 pisze:Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (\frac{2}{3}a)^2+h^2=a^2 \\
h^2=a^2- \frac{4}{9}a^2 \\
h^2= \frac{5}{9}a^2 \ i \ h>0 \\
h= \frac{a \sqrt{5} }{3}}\)
Błąd w pierwszej linijce - 2/3 a (nie istnieje w tym trójkącie z którego trzeba to liczyć).