Prostopadłościan.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
norbinh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 3 lis 2008, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 4 razy

Prostopadłościan.

Post autor: norbinh »

WItam. mam problem z takim zadaniem. :

Jest dany prostopadłościan o bokach :
a
b
c
Oblicz przekątną tego prostopadłościanu.

Proszę o pełną analizę zadania.
sagan47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

Prostopadłościan.

Post autor: sagan47 »

AU
AU
300px-Pitagoras_en_el_espacio.png (12.87 KiB) Przejrzano 62 razy

a-krawędź podstawy
c-druga krawędź podstawy
b-wysokość
D-przekątna prostopadłościanu
d-przekątna podstawy
liczymy przekątna podstawy
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a ^{2} +c^{2}}}\)
wykorzystujemy ją do wzoru pitagorasa:
\(\displaystyle{ D= \sqrt{d ^{2} +b^{2}}}\)
Z tego wynika że
\(\displaystyle{ D= \sqrt{a^{2}+b^{2}+c^{2}}}\)
norbinh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 3 lis 2008, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 4 razy

Prostopadłościan.

Post autor: norbinh »

Czy to jest na pewno dobrze.?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Prostopadłościan.

Post autor: Sherlock »

Jest ok, nieważne jak oznaczysz kolejne boki, i tak rezultatem będzie długość przekątnej prostopadłościanu postaci \(\displaystyle{ \sqrt{a^2+b^2+c^2}}\)

\(\displaystyle{ d^2=a^2+c^2}\)
\(\displaystyle{ D^2=d^2+b^2}\)
podstawiamy \(\displaystyle{ d^2}\)
\(\displaystyle{ D^2=a^2+c^2+b^2}\)
\(\displaystyle{ D= \sqrt{a^2+b^2+c^2}}\)
czyli tak jak to sagan47 wyliczył
norbinh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 3 lis 2008, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 4 razy

Prostopadłościan.

Post autor: norbinh »

a możecie mi napisać jak sie liczy to wszystko np.? skąd talki wynik przekątnej podstawy .?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Prostopadłościan.

Post autor: Sherlock »

norbinh pisze:skąd talki wynik przekątnej podstawy .?
przekątna podstawy d to przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych długości a i c, korzystamy zatem z tw. Pitagorasa by policzyć jej długość.

Z kolei D to przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych długości d i b, tu też korzystamy z tw. Pitagorasa.
norbinh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 3 lis 2008, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 4 razy

Prostopadłościan.

Post autor: norbinh »

Wielkie dzięki .! )
ODPOWIEDZ