Przekątna graniastosłupa
- Azusa
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 11 paź 2006, o 21:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 8 razy
Przekątna graniastosłupa
W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym dłuższa przekątna ma długość p i jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni. Jaką długość ma krótsza przekątna tego graniastosłupa?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Przekątna graniastosłupa
Z warunków zadania (trójkat prostokatny z podanym katem ostrym) wyznaczasz : dłuższą przekatną podstawy (to podwójna krawędź podstawy); wysokość graniastosłupa.
Mając krawędź podstawy szukaj krótszej przekątnej podstawy.
Wreszcie z trójkąta : krótsza przekątna podstawy; wysokość graniastosłupa ; szukana - obliczasz tę ostatnią.
Mając krawędź podstawy szukaj krótszej przekątnej podstawy.
Wreszcie z trójkąta : krótsza przekątna podstawy; wysokość graniastosłupa ; szukana - obliczasz tę ostatnią.
Przekątna graniastosłupa
a-długość boku podstawy
d-dłuzsza przekatna podstawy
q-krótsza przekatna podstawy
h-wysokość graniastosłupa
x-szukana
liczysz długość dłuższej przekątnej podstawy i wysokość
\(\displaystyle{ sin(a)= \frac{h}{p}}\) z tego liczysz h
\(\displaystyle{ cos(a)= \frac{d}{p}}\) z tego liczysz d
\(\displaystyle{ a=2d}\)
\(\displaystyle{ q= 2\frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{q ^{2} + h^{2} }}\)
d-dłuzsza przekatna podstawy
q-krótsza przekatna podstawy
h-wysokość graniastosłupa
x-szukana
liczysz długość dłuższej przekątnej podstawy i wysokość
\(\displaystyle{ sin(a)= \frac{h}{p}}\) z tego liczysz h
\(\displaystyle{ cos(a)= \frac{d}{p}}\) z tego liczysz d
\(\displaystyle{ a=2d}\)
\(\displaystyle{ q= 2\frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{q ^{2} + h^{2} }}\)