Pole powierzchi i objętość graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
sauron89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 16 razy

Pole powierzchi i objętość graniastosłupa

Post autor: sauron89 »

Oblicz Pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi postawy długości 3 cm i kącie nachylenia przekątnej do płaszczyzny podstawy równym 30 stopni.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Pole powierzchi i objętość graniastosłupa

Post autor: Sherlock »

sauron89 pisze:kącie nachylenia przekątnej do płaszczyzny podstawy równym 30 stopni.
O jaką przekątną chodzi?

jeśli chodzi o przekątną graniastosłupa:

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com

W trójkącie prostokątnym ABC wylicz H graniastosłupa z funkcji tangens \(\displaystyle{ 30^0}\):
\(\displaystyle{ tg30^0= \frac{H}{3 \sqrt{2} }}\)

jeśli chodzi o przekątną ściany bocznej:

W trójkącie prostokątnym ABC wylicz H graniastosłupa z funkcji tangens \(\displaystyle{ 30^0}\):
\(\displaystyle{ tg30^0= \frac{H}{3 }}\)

Mając a=3 i wyliczone H objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa policzysz bez problemu
sauron89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 16 razy

Pole powierzchi i objętość graniastosłupa

Post autor: sauron89 »

ok juz zrobiłem to zadanie chodziło o przekątną graniastosłupa dzieki
ODPOWIEDZ