W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość a.
Wartości pól: podstawy, powierzchni bocznej, powierzchni całkowitej są odpowiednio kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz tangens kąta nachylenia przekątnej prostopadłościanu do jego podstawy.
utknęłam w pewnym momencie i nie wiem czy za mało jest danych czy ja nie mogę znaleźć jakiejś zależności. Z góry dzięki za pomoc.
graniastosłup z ciągiem
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
graniastosłup z ciągiem
Oznaczam sobie h -długość krawędzi boczbej. Wtedy pola te wynszą:\(\displaystyle{ a^2, 4ah,4ah+2a ^2}\). * Pola te tworzą ciąg arytmetyczny, więc \(\displaystyle{ 8ah=a^2+4ah+2a^2 \Rightarrow h= \frac{3a^2}{4a}=\frac{3a}{4}.}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{h}{a \sqrt{2} }=\frac{\frac{3a}{4 }}{a\sqrt{2}}=\frac{3}{4 \sqrt{2} }=\frac{3 \sqrt{2}}{8}}}\).
Od gwiazdki * ma być:
Pola te tworzą ciąg geometryczny, więc
\(\displaystyle{ 16a^2h^2=a^2(4ah+2a^2) \Leftrightarrow 16h^2= 4ah+2a^2 \Leftrightarrow 8h^2-2ah-a^2=0 \Rightarrow h=\frac{a}{2}.}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha=\frac{h}{a \sqrt{2} }=\frac{a}{2a \sqrt{2} }=\frac{ \sqrt{2} }{4 }.}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{h}{a \sqrt{2} }=\frac{\frac{3a}{4 }}{a\sqrt{2}}=\frac{3}{4 \sqrt{2} }=\frac{3 \sqrt{2}}{8}}}\).
Od gwiazdki * ma być:
Pola te tworzą ciąg geometryczny, więc
\(\displaystyle{ 16a^2h^2=a^2(4ah+2a^2) \Leftrightarrow 16h^2= 4ah+2a^2 \Leftrightarrow 8h^2-2ah-a^2=0 \Rightarrow h=\frac{a}{2}.}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha=\frac{h}{a \sqrt{2} }=\frac{a}{2a \sqrt{2} }=\frac{ \sqrt{2} }{4 }.}\)
Ostatnio zmieniony 25 sty 2009, o 11:49 przez JankoS, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 16 wrz 2007, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Chrzanów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
graniastosłup z ciągiem
wynik ma być \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{4}}\)
i czemu \(\displaystyle{ 8ah}\) mi wyszło \(\displaystyle{ 8h^{2}= a^{2} +2ah}\)
i czemu \(\displaystyle{ 8ah}\) mi wyszło \(\displaystyle{ 8h^{2}= a^{2} +2ah}\)