Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, w którym przekątna podastwy jest o 2 cm dłuższa od krawędzi podstawy, a krawędź boczna jest nachylona pod kątem \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\) do podstawy. Oblicz jego objętość.
Proszę o pomoc.
Oblicz objętość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 14:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 9 razy
Oblicz objętość ostrosłupa
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} Pp \cdot H}\)
x- bok podstawy
a- przekątna =x+2cm
\(\displaystyle{ x^{2} +x ^{2} =(2+x) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-4x+4=0}\)
\(\displaystyle{ \delta=16 \cdot 4 \cdot 4=0}\)
\(\displaystyle{ x= -\frac{-4}{2} =2}\)
a=2+2=4cm
\(\displaystyle{ tg60= \frac{H}{ \frac{1}{2}a}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{H}{2}}\)
\(\displaystyle{ H=2 \sqrt{3}}\)
teraz tylko obliczyć pole podstawy (wzór na pole kwadratu) i podstawić do wzoru początkowego
x- bok podstawy
a- przekątna =x+2cm
\(\displaystyle{ x^{2} +x ^{2} =(2+x) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-4x+4=0}\)
\(\displaystyle{ \delta=16 \cdot 4 \cdot 4=0}\)
\(\displaystyle{ x= -\frac{-4}{2} =2}\)
a=2+2=4cm
\(\displaystyle{ tg60= \frac{H}{ \frac{1}{2}a}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{H}{2}}\)
\(\displaystyle{ H=2 \sqrt{3}}\)
teraz tylko obliczyć pole podstawy (wzór na pole kwadratu) i podstawić do wzoru początkowego
Ostatnio zmieniony 23 sty 2009, o 17:34 przez bea-tka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Oblicz objętość ostrosłupa
przekątna podstawy (kwadrat) to \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\),
\(\displaystyle{ a \sqrt{2} =a+2}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2}{ \sqrt{2}-1 }= 2 \sqrt{2} +2}\)
H wyliczysz z:
\(\displaystyle{ tg60^0= \frac{H}{ \frac{a+2}{2} }}\)
potem już tylko objętość
edit:
bea-tko, zapomniałaś o minusie przy 4bea-tka pisze: \(\displaystyle{ x^{2} +x ^{2} =(2+x) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-4x+4=0}\)