Wysokość ostrosłupa, kąty i jego objętość
Wysokość ostrosłupa, kąty i jego objętość
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, którego wszystkie krawędzie mają długość \(\displaystyle{ a}\). Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy. Oblicz cosinus kąta \(\displaystyle{ \alpha}\), a następnie korzystając z odpowiednich własności funkcji cosinus uzasadnij, że \(\displaystyle{ \alpha < 60^{o}}\). Wyznacz też długość wysokości tego ostrosłupa oraz jego objętość.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wysokość ostrosłupa, kąty i jego objętość
Wszystko z trójkąta prostokątnego : wysokość ostrosłupa; wysokość ściany bocznej; połowa krawędzi podstawy (masz w nim dwa dane boki).
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Wysokość ostrosłupa, kąty i jego objętość
narysuj sobie trojkat, gdzie preciwprostokatna to wysokosc sciany bocznej(troj. rownoboczny),, jedna z przyprost. to wysokosc ostroslupa, a druga to polowa boku podstawy, kat lezy miedzy sciana boczna, a podstawa.
\(\displaystyle{ \cos \alpha= \frac{ \frac{a}{2}}{ \frac{a \sqrt{3}}{2}}= \frac{1}{ \sqrt{3}} \approx 0,5773\\ \alpha \approx 55^{o}}\)
dalej juz prosto
\(\displaystyle{ \cos \alpha= \frac{ \frac{a}{2}}{ \frac{a \sqrt{3}}{2}}= \frac{1}{ \sqrt{3}} \approx 0,5773\\ \alpha \approx 55^{o}}\)
dalej juz prosto