Objętość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lortp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 13 sty 2009, o 22:41
Podziękował: 48 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: lortp »

Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o polu \(\displaystyle{ 9\ dm^{2}}\). Dwie ściany boczne ostrosłupa są prostopadłe do płaszczyzny podstawy, a dwie pozostałe ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątami \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}\ i\ \frac{\pi}{6}}\). Oblicz objętość tego ostrosłupa.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ ab=9}\)

\(\displaystyle{ \frac{h}{a}=tg30^0}\)

\(\displaystyle{ \frac{h}{b}=tg60^0}\)
ODPOWIEDZ