cześć
proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
na forum nie znalazłem
351. Siatkę ostrosłupa tworzą dwa trójkąty równoboczne o boku a i dwa trójkąty prostokątne. Oblicz objętość ostrosłupa.
pozdrawiam
siatka ostrosłupa, objętość
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kartuzy
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
siatka ostrosłupa, objętość
Ostatnio zmieniony 21 sty 2009, o 19:53 przez mateusz200414, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kartuzy
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
siatka ostrosłupa, objętość
\(\displaystyle{ \leftarrow}\) kliknij
Trójkąty prostokątne muszą być jednocześnie równoramianne.
Zazanaczone kąty są kątami prostymi.
Obliczam \(\displaystyle{ P _{p}}\)
\(\displaystyle{ P _{p} = \frac{a^2}{2}}\)
Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe , to na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg, a środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa.
Środek okręgu leży w połowie przeciwprostokątnej.
D - spodek wysokości
\(\displaystyle{ \Delta CBE}\) trójkąt prostokątny równoramienny
\(\displaystyle{ | \sphericalangle ADE|=90^o}\)
Obliczam \(\displaystyle{ |ED|}\)
\(\displaystyle{ |ED|^2=a^2- (\frac{a \sqrt{2} }{2})^2\\
|ED|^2= \frac{a^2}{2} \\
|ED|= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
Obliczam \(\displaystyle{ V}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}P _{p} \cdot |ED|\\
V= \frac{1}{3} \cdot \frac{a^2}{2} \cdot \frac{a \sqrt{2} }{2}\\
V= \frac{a^3 \sqrt{2} }{12}}\)
Trójkąty prostokątne muszą być jednocześnie równoramianne.
Zazanaczone kąty są kątami prostymi.
Obliczam \(\displaystyle{ P _{p}}\)
\(\displaystyle{ P _{p} = \frac{a^2}{2}}\)
Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe , to na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg, a środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa.
Środek okręgu leży w połowie przeciwprostokątnej.
D - spodek wysokości
\(\displaystyle{ \Delta CBE}\) trójkąt prostokątny równoramienny
\(\displaystyle{ | \sphericalangle ADE|=90^o}\)
Obliczam \(\displaystyle{ |ED|}\)
\(\displaystyle{ |ED|^2=a^2- (\frac{a \sqrt{2} }{2})^2\\
|ED|^2= \frac{a^2}{2} \\
|ED|= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
Obliczam \(\displaystyle{ V}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}P _{p} \cdot |ED|\\
V= \frac{1}{3} \cdot \frac{a^2}{2} \cdot \frac{a \sqrt{2} }{2}\\
V= \frac{a^3 \sqrt{2} }{12}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kartuzy
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz