wymiary prawidłowego graniastosłupa sześciokątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 31 paź 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: żeshuf
- Podziękował: 8 razy
wymiary prawidłowego graniastosłupa sześciokątnego
o polu powierzchni bocznej \(\displaystyle{ Pb = 36}\) oraz objętości \(\displaystyle{ V = 27 \sqrt{} 3}\)
wymiary prawidłowego graniastosłupa sześciokątnego
\(\displaystyle{ P_b = 6ah \\
V = P_ph=6\frac{a^2 \sqrt{3} }{4} h \\
\\
ah=6\\
a= \frac{6}{h} \\
27 \sqrt{3} =6 \frac{ \frac{36}{h^2} \sqrt{3} }{4} \\
h= \sqrt{2} \\
a=3 \sqrt{2}}\)
V = P_ph=6\frac{a^2 \sqrt{3} }{4} h \\
\\
ah=6\\
a= \frac{6}{h} \\
27 \sqrt{3} =6 \frac{ \frac{36}{h^2} \sqrt{3} }{4} \\
h= \sqrt{2} \\
a=3 \sqrt{2}}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
wymiary prawidłowego graniastosłupa sześciokątnego
W polu podstawy jest sześciokąt foremny który składa się z sześciu przystających trójkątów równobocznych o boku a (czyli krawędzi podstawy graniastosłupa)
Objętość:
\(\displaystyle{ V= P_p \cdot H=6 \cdot \frac{a^2 \cdot \sqrt{3} }{4} \cdot H=27 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a^2 \cdot H=18}\)
Pole powierzchni bocznej to sześć przystających prostokątów o wymiarach H na a czyli:
\(\displaystyle{ P_{pb}=6 \cdot H \cdot a=36}\)
\(\displaystyle{ H \cdot a=6}\)
Pozostaje rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2 \cdot H=18 \\ H \cdot a=6 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a=3}\), \(\displaystyle{ H=2}\)
edit:
abc666, umknęło ci \(\displaystyle{ h}\) w Twoich obliczeniach
Objętość:
\(\displaystyle{ V= P_p \cdot H=6 \cdot \frac{a^2 \cdot \sqrt{3} }{4} \cdot H=27 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a^2 \cdot H=18}\)
Pole powierzchni bocznej to sześć przystających prostokątów o wymiarach H na a czyli:
\(\displaystyle{ P_{pb}=6 \cdot H \cdot a=36}\)
\(\displaystyle{ H \cdot a=6}\)
Pozostaje rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2 \cdot H=18 \\ H \cdot a=6 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a=3}\), \(\displaystyle{ H=2}\)
edit:
abc666, umknęło ci \(\displaystyle{ h}\) w Twoich obliczeniach