Oblicz pole powierzchni bocznej stożka. Pomoc w zadaniu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Ania17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 sty 2009, o 11:36
Płeć: Kobieta

Oblicz pole powierzchni bocznej stożka. Pomoc w zadaniu

Post autor: Ania17 »

Proszę o pomoc w zadaniu.

Treść zadania:

Oblicz pole powierzchni bocznej stożka o promieniu 5 cm i wysokości h=12
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 78 razy

Oblicz pole powierzchni bocznej stożka. Pomoc w zadaniu

Post autor: kaszubki »

\(\displaystyle{ P_{b}=r*l*pi=5* \sqrt{5^{2}+12^{2}}*pi=5* \sqrt{169} *pi=5*13*pi=65*pi [cm^{2}]}\)
Ania17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 sty 2009, o 11:36
Płeć: Kobieta

Oblicz pole powierzchni bocznej stożka. Pomoc w zadaniu

Post autor: Ania17 »

Czyli jako wynik podajemy

\(\displaystyle{ 65*\pi[cm^2]}\) Nie wyliczając tego tak?
ODPOWIEDZ