Na początku chciałbym się przywitać, ponieważ jestem nowym użytkownikiem tego forum.
Mam pewien problem z jednym zadankiem. Jest ono wg. mnie banalnie proste, lecz wynik ciągle wychodzi mi błędnie. Prawidłowa odpowiedz do tego zadanka to - ok. 21%. Czy jest znajdzie się jakiś chętny, aby pokazać mi obliczenia do tego zadania?
Oto zadanie:
Bryły - zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 4 razy
Bryły - zadanie
\(\displaystyle{ V_{sz} = 12^3 = 1728 (cm^{3})}\)
\(\displaystyle{ V_{w} = \pi \cdot r^2 \cdot H}\)
\(\displaystyle{ V_{w} \approx 12 \cdot 36 \cdot 3,14 \approx 1356,48 (cm^3)}\)
\(\displaystyle{ V_{p} \approx 371,52/1728 \approx 0,215}\)
\(\displaystyle{ 0,215 \cdot 100 \% = 21,5 \%}\)
Odp. Stanowi około 21,5%
\(\displaystyle{ V_{w} = \pi \cdot r^2 \cdot H}\)
\(\displaystyle{ V_{w} \approx 12 \cdot 36 \cdot 3,14 \approx 1356,48 (cm^3)}\)
\(\displaystyle{ V_{p} \approx 371,52/1728 \approx 0,215}\)
\(\displaystyle{ 0,215 \cdot 100 \% = 21,5 \%}\)
Odp. Stanowi około 21,5%