Witam Prosze o pomoc w takich zadaniach
1.Oblicz pole powierzchni graniastoslupa prawidłowego trójkatnego o krawedzi podstawy rownej\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i wysokosci 2
2.Oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy =4 i
wysokośći =1
3.Oblicz pole powierzchni graniastosłupa czworokątnego o wysokości = 4 i przekątnej dlugości =5
4.Oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego trójkatnego o krawędzi podstawy =2 i krawedzi bocznej = 5
dzieki za pomoc
pole powierzchni graniastoslupa prawidłowego trójkatnego
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
pole powierzchni graniastoslupa prawidłowego trójkatnego
1.
Pole składa się z 3 ścian bocznych, które są prostokątami o bokach \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ 2}\) oraz dwóch podstaw (tr. równobocznych), czyli:
\(\displaystyle{ P_c=2P_p+P_{pb}\\
2P_p=2\cdot\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=\frac{3\sqrt{3}}{2} \\
P_{pb}=3\cdot (\sqrt{3}\cdot 2)=6\sqrt{3}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ P_c=\frac{3\sqrt{3}}{2}+6\sqrt{3}}\)
Pole składa się z 3 ścian bocznych, które są prostokątami o bokach \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ 2}\) oraz dwóch podstaw (tr. równobocznych), czyli:
\(\displaystyle{ P_c=2P_p+P_{pb}\\
2P_p=2\cdot\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=\frac{3\sqrt{3}}{2} \\
P_{pb}=3\cdot (\sqrt{3}\cdot 2)=6\sqrt{3}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ P_c=\frac{3\sqrt{3}}{2}+6\sqrt{3}}\)