Witam Prosze o pomoc w takich zadaniach
1.Oblicz pole powierzchni graniastoslupa prawidłowego trójkatnego o krawedzi podstawy rownej\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i wysokosci 2
2.Oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy =4 i
wysokośći =1
3.Oblicz pole powierzchni graniastosłupa czworokątnego o wysokości = 4 i przekątnej dlugości =5
4.Oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego trójkatnego o krawędzi podstawy =2 i krawedzi bocznej = 5
dzieki za pomoc
pole powierzchni graniastoslupa prawidłowego trójkatnego
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
pole powierzchni graniastoslupa prawidłowego trójkatnego
\(\displaystyle{ a}\)-krawędź podstawy
\(\displaystyle{ h}\)-wysokość
Zadanie 1
\(\displaystyle{ P _{c} =2 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} +3ah}\)
Podstawić i policzyć.
\(\displaystyle{ h}\)-wysokość
Zadanie 1
\(\displaystyle{ P _{c} =2 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} +3ah}\)
Podstawić i policzyć.