Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego:
a) czworokątnego o krawędzi podstawy 4 i wysokości 8,
b) trójkątnego o krawędzi podstawy 3 i wysokości 7,
c) sześciokątnego o krawędzi podstawy 2 i wysokości 9
Graniastosłupy - zadania
Graniastosłupy - zadania
zadanie b sobie jakoś poradziłem tylko jaki wzory muszę w zadanie a zastosować?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Graniastosłupy - zadania
\(\displaystyle{ a}\)-krawędź podstawy
\(\displaystyle{ h}\)-wysokość
a)
\(\displaystyle{ P _{c} =2a^2+ 4ah}\)
Podstawić i policzyć.
c)
\(\displaystyle{ P _{c} =2 \cdot 6 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} +6ah}\)
Podstawić i policzyć.
\(\displaystyle{ h}\)-wysokość
a)
\(\displaystyle{ P _{c} =2a^2+ 4ah}\)
Podstawić i policzyć.
c)
\(\displaystyle{ P _{c} =2 \cdot 6 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} +6ah}\)
Podstawić i policzyć.