Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Crazy_Boy_1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 gru 2008, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego.

Post autor: Crazy_Boy_1993 »

Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego H = 8cm i tworzy ze ścianą boczną kąt 60 stopni.

Jeśli potraficie, to prosiłbym o dokładne wyliczenia i tłumaczenie czemu tak, a nie inaczej Oraz rysunek ewentualnie
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego.

Post autor: Sherlock »

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com


Do objętości potrzeba nam długość krawędzi podstawy (a).

W trójkącie prostokątnym GEF dany jest kąt GEF (to jest właśnie kąt między wysokością ostrosłupa a ścianą boczną) o mierze \(\displaystyle{ 60^0}\) a \(\displaystyle{ |GF|= \frac{a}{2}}\)

\(\displaystyle{ tg60^0= \frac{ \frac{a}{2} }{8}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{a}{16}}\)
\(\displaystyle{ a=16 \sqrt{3}}\)

Teraz do wzoru na objętość i wsio
ODPOWIEDZ