Miska

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ziomal601
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 paź 2007, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Miska

Post autor: ziomal601 »

Do miski w kształcie półkuli o promieniu R włożono cztery jednakowe małe kule. Okazało się, że są styczne do płaskiej pokrywy tego naczynia. Oblicz promień małej kuli.
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Miska

Post autor: Grzegorz t »

Po zrobieniu rysunku (przekrój) mamy półkole i wpisane w niego dwie kule styczne wzajemnie do siebie i do średnicy tego półokręgu. Dalej łatwo już zauważyć, że \(\displaystyle{ R-r=r \sqrt{2} \Rightarrow r= \frac{R}{1+ \sqrt{2} }}\)
ziomal601
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 paź 2007, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Miska

Post autor: ziomal601 »

Hmmm, nie za bardzo rozumiem to sqrt{2} , możesz przybliżyć skąd to się wzięło ??
ODPOWIEDZ