objętość graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
wiosna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2 maja 2008, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 1 raz

objętość graniastosłupa

Post autor: wiosna »

oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, gdzie przekątna długości 8 tworzy z podstawą kąt 60 stopni.
Rozwiązanie:
h- wysokość graniastosłupa
a- długość boku podstawy graniastosłupa
x-długość przekątnej podstawy graniastosłupa
ze wzoru \(\displaystyle{ \sin 60= \frac{ \sqrt{3} }{2} , \cos60= \frac{1}{2}}\)
u nas:\(\displaystyle{ sin 60= \frac{h}{8} , \cos 60= \frac{x}{8}}\)
wyliczając: \(\displaystyle{ x=4, h=4 \sqrt{3}}\)
czyli wyliczmy a \(\displaystyle{ x =a \sqrt{2}\) czyli \(\displaystyle{ a= 2 \sqrt{2}}\)
ostatecznie \(\displaystyle{ V= a^2*h= (2 \sqrt{2})^2*4 \sqrt{3} =32 \sqrt{3}}\)
Proszę o sprawdzenie rozwiązania
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

objętość graniastosłupa

Post autor: lukasz1804 »

Rozwiązanie poprawne.
ODPOWIEDZ