Objetość walca związana z przekrojem osiowym

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
michalmaster1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 wrz 2008, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 5 razy

Objetość walca związana z przekrojem osiowym

Post autor: michalmaster1 »

Przekątna przekroju osiowego walca wynosi d i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa. Oblicz V tego walca.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Objetość walca związana z przekrojem osiowym

Post autor: Sherlock »

Przekrojem osiowym walca jest prostokąt. Nasz prostokąt ma przekątną \(\displaystyle{ d}\) i kąt nachylenia tej przekątnej do płaszczyzny podstawy walca\(\displaystyle{ \alpha}\). Bokami prostokąta są wysokość walca \(\displaystyle{ H}\) oraz średnica podstawy \(\displaystyle{ 2r}\). Z funkcji trygonometrycznych kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) (w trójkącie prostokątnym który powstał po narysowaniu przekątnej) wyznacz \(\displaystyle{ H}\) i \(\displaystyle{ r}\) i policz objętość.
michalmaster1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 wrz 2008, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 5 razy

Objetość walca związana z przekrojem osiowym

Post autor: michalmaster1 »

tylko że ja nie mam podanego alfa ;] i nie mogę sobie wyliczyć nie mając danych
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Objetość walca związana z przekrojem osiowym

Post autor: Sherlock »

masz podane , piszesz po prostu \(\displaystyle{ sin\alpha}\), \(\displaystyle{ cos \alpha}\) itp. i liczysz dalej...
ODPOWIEDZ