ostrosłup

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Justyna1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 29 wrz 2007, o 09:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ciechanowiec
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 1 raz

ostrosłup

Post autor: Justyna1990 »

Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając dane pole powierzchni bocznej 64 \(\displaystyle{ cm^{2}}\), kąt między wysokością a ścianą boczną \(\displaystyle{ \alpha}\) = 30 stopni

Z góry dzięki
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

ostrosłup

Post autor: Sherlock »

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com


Zgodnie z treścią zadania:
\(\displaystyle{ P_{pb}=4 \cdot \frac{1}{2} \cdot a \cdot h=64}\)

W trójkącie prostokątnym GEF:
\(\displaystyle{ sin30^0= \frac{ \frac{a}{2} }{h}}\)

Z układu powyższych dwóch równań wyliczysz a i h. Następnie w trójkącie GEF z tw. Pitagorasa (lub funkcji trygonometrycznych) policz H. Potem już tylko pozostaje obliczyć objętość i pole powierzchni całkowitej
ODPOWIEDZ