sześcian o długości krawędzi 4

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
katrin_17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 26 kwie 2008, o 14:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gorlice/Kraków
Podziękował: 23 razy

sześcian o długości krawędzi 4

Post autor: katrin_17 »

Sześcian o krawędzi długości 4 cm przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni. oblicz Oblicz powierzchnię tej płaszczyzny./
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

sześcian o długości krawędzi 4

Post autor: anna_ »


Obliczam |DB|
\(\displaystyle{ |DB|=a \sqrt{2}\\
|DB|=4\sqrt{2}}\)

Trójkąt AEF jest prostokątny równoramienny.
\(\displaystyle{ |AE|=|AF|= \frac{a \sqrt{2} }{2}\\
|AE|=|AF|= \frac{4 \sqrt{2} }{2}\\
|AE|=|AF|= 2 \sqrt{2}\\}\)

Z Pitagorasa
\(\displaystyle{ |EF|^2=|AE|^2+|AF|^2\\
|EF|^2=(2 \sqrt{2})^2+(2 \sqrt{2})^2\\
|EF|^2=8+8\\
|EF|^2=16\\
|EF|= \sqrt{16}\\
|EF|=4}\)

Obliczam pole trójkąta
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}|DB||EF|\\
P= \frac{1}{2} \cdot 4 \sqrt{2} \cdot 4\\
P=8 \sqrt{2}}\)
ODPOWIEDZ