Stożek i Walec

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
w0itas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 sty 2009, o 16:07
Podziękował: 1 raz

Stożek i Walec

Post autor: w0itas »

z naczynia w ksztalcie stozka o promieniu podstawy o dlugosci 0,6dm i dlugosci wysokosci 12 dm wypelnionego calkowicie woda, przelewamy polowe wody do naczynia w ksztalcie walca o takiej samej podstawie.
jaka jest wysokosc wody w kazdym naczyniu???
promien naczyn jest taki sam.

Mam probem z policzeniem wysokości wody w ostrosłupie... w graniastosłupie wynosi ona 2 dm.
pomoże mi ktoś z tym ?
Ostatnio zmieniony 14 sty 2009, o 18:55 przez w0itas, łącznie zmieniany 2 razy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Stożek i Walec

Post autor: anna_ »

Ale to jest zadanie o stożku i walcu, a nie o ostrosłupie i graniastosłupie.
Stosunek objętości brył podobnych jest równy sześcianowi skali podobieństwa.
\(\displaystyle{ V}\)-objętość stożka
\(\displaystyle{ V _{1}}\) - objętość górnej części stożka (tej pustej)
\(\displaystyle{ \frac{V}{V _{1} } = 2=k^3\\
k= \sqrt[3]{2}}\)
w0itas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 sty 2009, o 16:07
Podziękował: 1 raz

Stożek i Walec

Post autor: w0itas »

no rzeczywiście sie pomylilem
dziekuje za informacje ale nie do konca wiem jak to teraz zastosować ...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Stożek i Walec

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ h}\)-wysokość stożka
\(\displaystyle{ h _{1}}\) -wysokość górnej części stożka (tej pustej)
\(\displaystyle{ \frac{h}{h _{1} }=k}\)
\(\displaystyle{ \frac{12}{h _{1} }= \sqrt[3]{2}\\
h _{1}= \frac{12}{\sqrt[3]{2}}}\)
w0itas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 sty 2009, o 16:07
Podziękował: 1 raz

Stożek i Walec

Post autor: w0itas »

ale powiedz mi jeszcze co to jest to "K" )
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Stożek i Walec

Post autor: anna_ »

skala podobieństwa
w0itas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 sty 2009, o 16:07
Podziękował: 1 raz

Stożek i Walec

Post autor: w0itas »

odpowiedz do tego zadania to 6 pierwiastek trzeciego stopnia z 4dm. nie wiem jak to napisac tymi wzorami sqrt[3]{6}
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Stożek i Walec

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ h _{1}= \frac{12}{\sqrt[3]{2}}\\}\)
\(\displaystyle{ h _{1}= \frac{12 \cdot \sqrt[3]{4} }{\sqrt[3]{2} \cdot \sqrt[3]{4}}}\)
\(\displaystyle{ h _{1}= \frac{12 \cdot \sqrt[3]{4} }{\sqrt[3]{8}}}\)
\(\displaystyle{ h _{1}= \frac{12 \cdot \sqrt[3]{4} }{2}\\
h _{1}= 6 \sqrt[3]{4} }}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Stożek i Walec

Post autor: anna_ »

Widać stożek był do góry nogami.
w0itas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 sty 2009, o 16:07
Podziękował: 1 raz

Stożek i Walec

Post autor: w0itas »

no wszystko fajnie ale ja nie do końca wiem skad się wział ten pierwiastek 3stopnia z 4 i pierwiastek 3 stopnia z 2
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Stożek i Walec

Post autor: anna_ »

nmn pisze:Ale to jest zadanie o stożku i walcu, a nie o ostrosłupie i graniastosłupie.
Stosunek objętości brył podobnych jest równy sześcianowi skali podobieństwa.
\(\displaystyle{ V}\)-objętość stożka
\(\displaystyle{ V _{1}}\) - objętość górnej części stożka (tej pustej)
\(\displaystyle{ \frac{V}{V _{1} } = 2=k^3\\
k= \sqrt[3]{2}}\)
Przecież tu wyliczyłam skalę podobieństwa.
w0itas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 sty 2009, o 16:07
Podziękował: 1 raz

Stożek i Walec

Post autor: w0itas »

no rzeczywiście
Dzieki Ci Bradzo Za Pomoc )))
w0itas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 sty 2009, o 16:07
Podziękował: 1 raz

Stożek i Walec

Post autor: w0itas »

a moge jeszcze zapytać o ten pierwiastek 3 stopnia z 4:P
on jest po to by to sie skrociło albo jak ?:P
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Stożek i Walec

Post autor: anna_ »

Po to żeby usunąć niewymierność z mianownika.
werciu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 maja 2010, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin

Stożek i Walec

Post autor: werciu »

a dlaczego skala rowna sie 2?
ODPOWIEDZ