Graniastosłupy- grubość asfaltu.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
trebor310
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 7 maja 2007, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Graniastosłupy- grubość asfaltu.

Post autor: trebor310 »

Witam,
Mam problem z rozwiązaniem zadania:

Zad1
Metr sześcienny asfaltu waży \(\displaystyle{ 1,4t}\). Do pokrycia asfaltem boiska o wymiarach \(\displaystyle{ 20 m}\) x\(\displaystyle{ 40 m}\), użyto \(\displaystyle{ 40 ton}\) asfaltu. Jaką grubość ma warstwa asfaltu na tym boisku?

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu tego zadania.

Pozdrawiam trebor310
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Graniastosłupy- grubość asfaltu.

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 20 \cdot 40 \cdot x \cdot 1,4=40}\) (uwaga x w metrach).
trebor310
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 7 maja 2007, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Graniastosłupy- grubość asfaltu.

Post autor: trebor310 »

dzięki
ODPOWIEDZ