2 zadania ze stożkiem

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
jaro24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 21 sty 2008, o 16:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

2 zadania ze stożkiem

Post autor: jaro24 »

1. Porówna1 objetości figur otrzymanych z kwadratu o boku 10 przez obracanie dokoła:
a. symetralnej jednego z boków
b. prostej zawierającej jedną z przekątnych kwadratu.

2. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o bokach 40,40 i 48. Znajdź pole powierzchni całkowitej i objętość
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

2 zadania ze stożkiem

Post autor: Justka »

2.
Jeżeli jest to trójkąt równoramienny o bokach 40,40,48 to \(\displaystyle{ l=40}\) oraz \(\displaystyle{ r=\frac{48}{2}=24}\), z tw. Pitagorasa obliczamy wysokość tego stożka, czyli \(\displaystyle{ h^2=l^2-r^2 \iff h=32}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi r^2h \\
P_c=\pi r^2+\pi rl}\)
ODPOWIEDZ