Jaką objętość ma sześcian o krawędzi cztery razy krótszej ?
Jaką objętość ma sześcian o krawędzi cztery razy krótszej ?
Krawędź sześcianu ma 2 dm. Jaką objętość ma sześcian o krawędzi cztery razy krótszej ?
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Jaką objętość ma sześcian o krawędzi cztery razy krótszej ?
\(\displaystyle{ a=2dm \newline
b=\frac{1}{4} 2=\frac{1}{2}dm=5cm
\newline
V=b^3=5^3=125 cm^3}\)
b=\frac{1}{4} 2=\frac{1}{2}dm=5cm
\newline
V=b^3=5^3=125 cm^3}\)