walec wpisany w kulę

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
brida
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2 paź 2008, o 19:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dziki zachód
Podziękował: 6 razy

walec wpisany w kulę

Post autor: brida »

w kulę o średnicy 12cm wpisano walec. Wiedząc,że przekrojem osiowym walca jest kwadrat, oblicz stosunek objętości kuli do objętości walca
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

walec wpisany w kulę

Post autor: lukasz1804 »

Z założenia wynika, że średnica kuli (równa 12 cm) jest w przekroju osiowym długością przekątnej kwadratu. Bok tego kwadratu \(\displaystyle{ 6\sqrt{2}}\) cm jest zatem równy długości tworzącej (wysokości walca) i średnicy podstawy. Stąd dostajemy, że promień walca wynosi \(\displaystyle{ 3\sqrt{2}}\) cm.
Ze wzoru na objętość kuli i walca otrzymujemy
\(\displaystyle{ \frac{\frac{4}{3}\pi\cdot 6^3}{\pi\cdot(3\sqrt{2})^2\cdot 6\sqrt{2}}=\frac{4\cdot 6}{3\cdot 3\sqrt{2}}=\frac{4\sqrt{2}}{3}}\).
ODPOWIEDZ