Obliczyć objętość wylanej wody

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

Obliczyć objętość wylanej wody

Post autor: lukki_173 »

Witam. Proszę o pomoc w następującym zadaniu:
Na stole stoi szklanka pełna wody mająca kształt walca obrotowego o promieniu podstawy \(\displaystyle{ r}\), oraz wysokości \(\displaystyle{ h(h 2r)}\). Nachylamy szklankę o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), przy czym \(\displaystyle{ 0 \frac{\pi}{4}}\). W następstwie czego część wody wylewa się ze szklanki. Ile wody pozostało w szklance?
Odpowiedź ma być \(\displaystyle{ \pi*r^2(h-r*tg\alpha)}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obliczyć objętość wylanej wody

Post autor: piasek101 »

Rysunek - podany kąt pomiędzy pionem a ,,bokiem" szklanki.

Zauważyć, że wyleje się połowę walca którego kawałkiem przekroju osiowego jest trójkat (poziomy bok trójkąta to powierzchnia wody).
ODPOWIEDZ