pole równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 2 sty 2009, o 14:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
pole równoległoboku
Oblicz pole równoległobku o bokach 7 cm i 12 cm, w którym dwa sąsiednie kąty róznią sie o 60 stopni.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
pole równoległoboku
Skorzystaj z tego, że suma dwóch kątów leżących obok siebie wynosi 180, oraz pole wyraża się wzorem
\(\displaystyle{ P=a*b*sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ P=a*b*sin\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 2 sty 2009, o 14:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
pole równoległoboku
no ale dalej nie bardzo wiem
ile bedą miały te kąty, czy jeden 120 a drugi 60
czy jeden 100 a drugi 80
a jak nie znam kąta to jak moge wyliczyc sinus?
chyba ze to nie ma znaczenia jakie wartosci kątów przyjme ?
ile bedą miały te kąty, czy jeden 120 a drugi 60
czy jeden 100 a drugi 80
a jak nie znam kąta to jak moge wyliczyc sinus?
chyba ze to nie ma znaczenia jakie wartosci kątów przyjme ?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
pole równoległoboku
\(\displaystyle{ \alpha+\beta=180^{o}}\)
\(\displaystyle{ \beta=\alpha+60^{o}}\)
\(\displaystyle{ \alpha+\alpha+60^{o}=180^{o}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=60^{o}}\)
\(\displaystyle{ \beta=\alpha+60^{o}}\)
\(\displaystyle{ \alpha+\alpha+60^{o}=180^{o}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=60^{o}}\)