Witam
Mam 3 zadania ktore nie umie rozwiązac.
1. Stożek o wysokości dlugosci h wpisano w kule. Oblicz objetosc kuli wiedzac, że jest ona cztery razy więkasz od objetości stożka.
2.Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest kwadratem, ktorego przekątna ma dlugosc d. Wyznacz objętosc walca.
3.Oblicz stosunek objętosci brył, na jakie dzieli szescian płaszczyzna wyznaczona przez srodki trzech krawędzi o wspolnym wierzchołku.
pzdr.
3 trudne zadania z brył obrotowych
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
3 trudne zadania z brył obrotowych
Ad. 2
bok kwadratu to obwod podstawy
\(\displaystyle{ 2 \pi r = a}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{2} = d}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{d \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2 \pi r = \frac{d \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{d \sqrt{2} }{4 \pi}}\)
\(\displaystyle{ V= \pi (\frac{d \sqrt{2} }{4 \pi}) ^{2} * \frac{d \sqrt{2} }{2}}\)
i zapisz to w prostszej postaci
bok kwadratu to obwod podstawy
\(\displaystyle{ 2 \pi r = a}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{2} = d}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{d \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2 \pi r = \frac{d \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{d \sqrt{2} }{4 \pi}}\)
\(\displaystyle{ V= \pi (\frac{d \sqrt{2} }{4 \pi}) ^{2} * \frac{d \sqrt{2} }{2}}\)
i zapisz to w prostszej postaci