przekroj ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
number23wp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 26 lis 2008, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bydgoszcz
Podziękował: 15 razy

przekroj ostrosłupa

Post autor: number23wp »

Pole podstawy ostrosłupa jets równe 150cm^2, pole przekroju rownoległego do niej wynosi 54cm^2. Odległosc miedzy przekrojem a podstawa jest rowne 14cm. Oblicz długosc wysokosci ostrosłupa. w odpowiedziach jest H=35cm prosze o pomoc;)
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

przekroj ostrosłupa

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{150}{54}} = \frac{H}{H-14}}\)
ODPOWIEDZ