Zadanie z czworościanem foremnym

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
willo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 sty 2009, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: olenso
Podziękował: 2 razy

Zadanie z czworościanem foremnym

Post autor: willo »

Uprzejmie proszę o zapoznanie się z treścią tego zadania i przekazanie swoich przemyśleń, rozwiązań czy też wskazówek, gdyż mnie niestety przerosło.
a treść zadania jest następująca:

Wykaż, że jeżeli punkt P należy do wnętrza czworościanu foremnego o krawędzi długości a , to suma d jego odległości od wszystkich ścian czworościanu jest stała. Oblicz długość d.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Zadanie z czworościanem foremnym

Post autor: piasek101 »

Suma tych odległości jest sumą wysokości ostrosłupów wpisanych w ten czworościan. Ich podstawy są ścianami czworościanu a suma objętości jest stała (równa objętości czworościanu).
willo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 sty 2009, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: olenso
Podziękował: 2 razy

Zadanie z czworościanem foremnym

Post autor: willo »

Dzięki, w zyciu bym na to nie wpadl. Teraz tylko nie wiem, jak przedstawić to na rysunku(da sie w ogole?) i jeszcze jedno pytanie: Jak obliczyc ta sume d?
jeszcze raz dziekuje.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Zadanie z czworościanem foremnym

Post autor: piasek101 »

Z sumy objętości tych ostrosłupów przyrównanej do objętości czworościanu (w zasadzie nikt nie kazał jej wyznaczać).
willo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 sty 2009, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: olenso
Podziękował: 2 razy

Zadanie z czworościanem foremnym

Post autor: willo »

hm, a jak obliczyc objetość tych ostrosłupów nie znając wysokości (czyli tej odległości od ścian) ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Zadanie z czworościanem foremnym

Post autor: piasek101 »

willo pisze:hm, a jak obliczyc objetość tych ostrosłupów nie znając wysokości (czyli tej odległości od ścian) ?
Masz wyznaczyć sumę tych objętości (co nie oznacza, że musisz wyznaczać je wszystkie).

\(\displaystyle{ V_1=\frac{1}{3}P_p x}\)

\(\displaystyle{ V_2=......... y}\)

.................z

................t

\(\displaystyle{ V_1+V_2+...........=V=\frac{1}{3}P_p h}\) (h - wysokość czworościanu)

x + y + z + t =d
willo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 sty 2009, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: olenso
Podziękował: 2 razy

Zadanie z czworościanem foremnym

Post autor: willo »

czyli suma tych odległości jest równa wysokości czworościanu, czy tak?
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Zadanie z czworościanem foremnym

Post autor: patry93 »

piasek101 pisze:czyli suma tych odległości jest równa wysokości czworościanu, czy tak?
Dokładnie
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Zadanie z czworościanem foremnym

Post autor: piasek101 »

patry93 pisze:
piasek101 pisze:czyli suma tych odległości jest równa wysokości czworościanu, czy tak?
Dokładnie
Nic takiego nie pisałem.
willo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 sty 2009, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: olenso
Podziękował: 2 razy

Zadanie z czworościanem foremnym

Post autor: willo »

ale to prawda, bo tak w istocie jest. jeszcze raz dziękuję za pomoc piasek:)
ODPOWIEDZ