szescian o krawedzi a

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
t5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 6 razy

szescian o krawedzi a

Post autor: t5 »

Sześcian o krawędzi a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \frac{pi}{3}}\). Sporządź odpowiedni rysunek. Oblicz pole tego przekroju.

Rozwiązanie jest tutaj: ... chemat.pdf
zadanie 16. Ale czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak obliczać wysokość tego trapezu oraz górną podstawę?
Z góry dzięki.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

szescian o krawedzi a

Post autor: anna_ »

Wysokość trapezu
Wysokość sześcianu jest równa a
\(\displaystyle{ sin60^o= \frac{a}{h}\\
\frac{ \sqrt{3} }{2} =\frac{a}{h}\\
h= \frac{2a}{ \sqrt{3} } \\
h= \frac{2a \sqrt{3} }{3}}\)
t5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 6 razy

szescian o krawedzi a

Post autor: t5 »

Dziękuję. A jak wyliczono górną podstawę?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

szescian o krawedzi a

Post autor: anna_ »

Trzeba chyba wyliczyć ramię trapezu.
Tyle, że sposób, który wymyśliłam jest pracochłonny. :(
A tam dali za tą podstawę tylko 1pkt, więc może jest coś prostszego?

[ Dodano: 6 Stycznia 2009, 21:46 ]
Rozwiązałam bez potrzeby liczenia ramienia. Nic lepszego nie wymyślę.

z trójkąta EIF
\(\displaystyle{ |EIF|=60^o\\
ctg60^o= \frac{|IF|}{|FE|}\\
|IF|=|FE|ctg60^o\\
|IF|= \frac{a \sqrt{3} }{3}}\)

Trójkąty A'C'D' i GHD' są podobne
\(\displaystyle{ \frac{|D'F|}{|A'C'|} = \frac{|D'I|}{|GH|}}\)
\(\displaystyle{ |D'F|= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)-połowa przekątnej kwadratu
\(\displaystyle{ |A'C'|=a \sqrt{2}}\)-przekątna kwadratu
\(\displaystyle{ |D'I|=|D'F|-|IF|=\frac{a \sqrt{2} }{2}- \frac{a \sqrt{3} }{3}= \frac{3a \sqrt{2}-2a \sqrt{3} }{6}= \frac{(3 \sqrt{2}-2 \sqrt{3})a }{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{a \sqrt{2} }{2}}{a \sqrt{2}} = \frac{ \frac{(3 \sqrt{2}-2 \sqrt{3})a }{6}}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}= \frac{ \frac{(3 \sqrt{2}-2 \sqrt{3})a }{6}}{b}\\
b=\frac{(3 \sqrt{2}-2 \sqrt{3})a }{3}}\)
t5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 6 razy

szescian o krawedzi a

Post autor: t5 »

dziekuje Ci
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

szescian o krawedzi a

Post autor: anna_ »

Ktoś podał znowu to zadanie do rozwiązania, a ponieważ przyszedł mi do głowy chyba krótszy sposób obliczenia górnej podstawy, więc go podaję. Może komuś się przyda.

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/h/f4afc33f08c/


\(\displaystyle{ tg60^o=\frac{|D''D|}{|DE|}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} =\frac{|D''D|}{ \frac{a \sqrt{2} }{2} } \Rightarrow |D''D|= \frac{a \sqrt{6} }{2}}\)

Z podobieństwa trójkątów DED'' i D'ID''
\(\displaystyle{ \frac{|D''D|}{|DE|} = \frac{|D''D'|}{|D'I|}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{a \sqrt{6} }{2}}{\frac{a \sqrt{2} }{2}} = \frac{\frac{a \sqrt{6} }{2}-a}{|D'I|} \Rightarrow |D'I|= \frac{(3 \sqrt{2} -2 \sqrt{3} )a}{6}}\)

Trójkąt GHD' jest prostokątny i równoramienny.
\(\displaystyle{ |GH|=2|D'I|\\
|GH|=\frac{(3 \sqrt{2} -2 \sqrt{3})a }{3}}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 17:44 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
biolga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 1 raz

szescian o krawedzi a

Post autor: biolga »

No a pole mi wychodzi błędne z tego :/
ODPOWIEDZ