kilka zadanek-prosta i plaszczyzna w przestrzeni

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
justyska70
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 62 razy

kilka zadanek-prosta i plaszczyzna w przestrzeni

Post autor: justyska70 »

Mam problemy ze stereometria i bylabym bardzo wdzieczna gdyby ktos zrobil mi kilka zadanek z góry dziekuje

zad1
trojkat prostokatny ABC o przyprostokątnych dlugosci |AC|=b i |BC|=a lezy na plaszczyznie pi. ze srodka przeciwprostokatnej AB poprowadzono prostą prostopadłą do płaszczyzny pi na ktorej znajduje sie taki punkt s ze |SD|=d. punkt R nalezy do odcinka AC, a punkt Q nalezy do odcinka BC. oblicz najmniejszą odleglosci punktow S i R oraz punktow S i Q.

zad2.
proste AB i CD sa do siebie rownolegle i leza w dwoch przecinajacych sie plaszczyznach. odcinki AE i DF sa prostopadle do krawendzi przeciecia plaszczyzn, |AD|=17, |EF|=8 . oblicz odleglosc miedzy prostymi AB i CD.

zad3.
plaszczyzny pi1 i pi2 sa do siebie rownolegle, A,B nalezy do pi1, C,D nazezy do pi2 |AC|=37, |BD|=125. rzut prostokatny odcinka AC na jedną z danych plaszcyzn ma dlugość 12. oblicz dlugosc rzutu prostokatnego odcinka BD na te plaszczyzne.

zad4.
odcinek AB na dlugosc a i jest nachylony do plaszczyzny pi pod katem pi/4. oblicz dlugosc rzytu prostakatnego tego odcinka na plaszczyzne.

zad5.
jedna z przyprostokatnych trojkata prostokatnego rownoramiennego lezy w plaszczyznie pi, a druga tworzy z plaszczyzna pi kąt alfa=pi/4. wyznacz miare kata jaki tworzy przeciwprostokatna tego trojkata z plaszczyzna pi.

Będe bardzo wdzieczna jesli ktos pomoze mi chociaz z jednym zadaniem
ODPOWIEDZ