Mam jeszcze problem, z dwoma zadaniami, która jak rozwiązuje wychodza mi bez sensu, nie mam pojęcia co robie źle, może ktoś mi pomoże:
Zad1.
Dany jest trapez równoramienny ABCD ( AB || CD i AC - przekątna trapezu) , w którym |AB| = 3|CD|
a) oblicz pole o obwód tego trapezu wiedząc,że |AB|=18 i |AC|=13
b) udowodnij,że przekątne trapezu dzielą odcinek łączący środki jego ramion w stosunku 1:2:1
Zad.2
Na kole o promieniu r opisano trapez prostokątny , którego mniejsza podstawa jest równa 3/2r. Oblicz pole tego trapezu.
Pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pole trapezu
2.
Dłuższa podstawa to : \(\displaystyle{ 1,5r+x}\)
Dłuższe ramię to : \(\displaystyle{ y}\).
Z warunku opisywalności czworokąta na okręgu mamy : \(\displaystyle{ 1,5r+(1,5r+x)=2r+y}\)
Z Pitagorasa : \(\displaystyle{ (2r)^2+x^2=y^2}\)
Dłuższa podstawa to : \(\displaystyle{ 1,5r+x}\)
Dłuższe ramię to : \(\displaystyle{ y}\).
Z warunku opisywalności czworokąta na okręgu mamy : \(\displaystyle{ 1,5r+(1,5r+x)=2r+y}\)
Z Pitagorasa : \(\displaystyle{ (2r)^2+x^2=y^2}\)