Witam,
jak w temacie mam problem związany z obliczeniem promienia. Czy mógłby ktoś podać wzór (jeśli jest nazbyt trudny prosiłbym również o wyjaśnienie poszczególnych elementów) na obliczenie promienia mając podany jedynie kąt środkowy oraz długość łuku?
Z góry dziękuje.
Obliczanie długości promienia
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Obliczanie długości promienia
L - długość łuku
\(\displaystyle{ L=\frac{\alpha}{360^{o}}\cdot 2\pi r}\)
\(\displaystyle{ L=\frac{\alpha}{360^{o}}\cdot 2\pi r}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Obliczanie długości promienia
podstawiasz co masz dane i wyliczasz r, dzieląc przez liczby których nie potrzebujesz na prawej stronie