1.Przekątna prostokąta ma długość 16 cm,a jeden z kątów między przekątnymi jest równy 120 stopni.Oblicz długość krótszego boku tego prostokąta.
2.obwód równoległoboku jest równy 19 cm,jeden bok jest o 3.5 cm krótszy od drugiego boku ,a kąt między bokami ma miarę 45 stopni.
a)Narysuj równoległobok o powyższych własnościach oraz jego wysokości
b)Oblicz pozostałe kąty wewnętrzne tego równoległoboku
Pomocy!
Po pierwsze: Temat powinien krótko i charakterystycznie opisywać treść zadania. Po drugie: zły dział. Justka.
Przekątna prostokata, miary kątów równoległoboku.
Przekątna prostokata, miary kątów równoległoboku.
Ostatnio zmieniony 4 sty 2009, o 19:45 przez domino1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Przekątna prostokata, miary kątów równoległoboku.
Zadanie 1
\(\displaystyle{ | BEC|=180^o-120^o=60^o}\)
Trójkąt EBC jest równoramienny i kąt między ramionami jest równy \(\displaystyle{ 60^o}\), więc jest trójkątem równobocznym.
\(\displaystyle{ |BC|=|EB|=|EC|=8cm}\)
Zadanie 2.
a-dłuższy bok
a-3,5-krótszy bok
2a+2(a-3,5)=19
2a+2a-7=19
4a=19+7
4a=26
a=6,5 - dłuższy bok
a-3,5=6,5-3,5=3-krótszy bok
\(\displaystyle{ | C|=| A|=45^o\\
| B|=| D|=180^o-45^o=135^o}\)
\(\displaystyle{ | BEC|=180^o-120^o=60^o}\)
Trójkąt EBC jest równoramienny i kąt między ramionami jest równy \(\displaystyle{ 60^o}\), więc jest trójkątem równobocznym.
\(\displaystyle{ |BC|=|EB|=|EC|=8cm}\)
Zadanie 2.
a-dłuższy bok
a-3,5-krótszy bok
2a+2(a-3,5)=19
2a+2a-7=19
4a=19+7
4a=26
a=6,5 - dłuższy bok
a-3,5=6,5-3,5=3-krótszy bok
\(\displaystyle{ | C|=| A|=45^o\\
| B|=| D|=180^o-45^o=135^o}\)