W równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\) przekątna \(\displaystyle{ DB}\) ma długość \(\displaystyle{ 7}\). Wiedząc, ze obwód równoległoboku wynosi \(\displaystyle{ 26}\), \(\displaystyle{ | ABC|=120 ^{o}}\) , oblicz długość boków równoległoboku!
Serdecznie dziękuję z góry za pomoc !
Równoległobok i jego przekątna
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Równoległobok i jego przekątna
Wskazówka.
\(\displaystyle{ |\sphericalangle BCD|=60^o}\)
\(\displaystyle{ O=2a+2b=26}\)
Skorzystaj z tw. cosinusów dla boków a, b kąta BCD i przekatnej BD.
\(\displaystyle{ |\sphericalangle BCD|=60^o}\)
\(\displaystyle{ O=2a+2b=26}\)
Skorzystaj z tw. cosinusów dla boków a, b kąta BCD i przekatnej BD.