Oblicz pole równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 3 sty 2009, o 14:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z daleka
- Podziękował: 14 razy
Oblicz pole równoległoboku
Punkty A, B, C takie, że A= (0,0), B=(3,1), C=(4,3), są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD
a) Oblicz obwód równoległoboku
b) Oblicz odległość punktu C od prostej AB
c) Oblicz pole równoległoboku
Pierwsze dwa zrobiłam nie umiem obliczyć pola, gdyż nie mogę znaleźć wysokości proszę o pomoc, z góry dziękuję
a) Oblicz obwód równoległoboku
b) Oblicz odległość punktu C od prostej AB
c) Oblicz pole równoległoboku
Pierwsze dwa zrobiłam nie umiem obliczyć pola, gdyż nie mogę znaleźć wysokości proszę o pomoc, z góry dziękuję
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Oblicz pole równoległoboku
narysuj sobie ten równoległobok i narysuj przekątną AC, zobaczysz wtedy dwa identyczne trójkąty
wystarczy że policzysz pole trójkąta ABC, wtedy pole tego równoległoboku to będzie 2*pole trójkąta
a jeśli chodzi o pole trójkąta to obliczasz długość podstawy AC
równanie prostej AC
równanie prostej prostopadłej do AC i przechodzącej przez B
(będzie to równanie wysokości tego trójąta)
i przyrównasz do siebie dwa te równania, to otrzymasz dodatkowy punkt na podstawie AC z którego wychodzi wysokość czyli jakiś punkt E
i obliczysz długość EB czyli długosć wysokości tego trójkąta
wystarczy że policzysz pole trójkąta ABC, wtedy pole tego równoległoboku to będzie 2*pole trójkąta
a jeśli chodzi o pole trójkąta to obliczasz długość podstawy AC
równanie prostej AC
równanie prostej prostopadłej do AC i przechodzącej przez B
(będzie to równanie wysokości tego trójąta)
i przyrównasz do siebie dwa te równania, to otrzymasz dodatkowy punkt na podstawie AC z którego wychodzi wysokość czyli jakiś punkt E
i obliczysz długość EB czyli długosć wysokości tego trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 3 sty 2009, o 14:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z daleka
- Podziękował: 14 razy
Oblicz pole równoległoboku
O jejku jakie to skomplikowane . No cóż postaram się aczkolwiek nie wiem jak te równania ułożyć
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Oblicz pole równoległoboku
a umiesz znaleźć odległość między dwoma równoległymi prostymi?
równie dobrze można znaleźć współrzędne punktu D (korzystając z wektorów)
i napisać równania prostych AB oraz CD i wyliczyć odległość między tymi prostymi (będzie to wysokość tego równoległoboku)
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 16:30 ]
jakby były jakieś problemy to po prostu pisz
równie dobrze można znaleźć współrzędne punktu D (korzystając z wektorów)
i napisać równania prostych AB oraz CD i wyliczyć odległość między tymi prostymi (będzie to wysokość tego równoległoboku)
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 16:30 ]
jakby były jakieś problemy to po prostu pisz
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 3 sty 2009, o 14:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z daleka
- Podziękował: 14 razy
Oblicz pole równoległoboku
Mogłabyś mi powiedzieć jak znależź odległość między dwoma równoległymi prostymi?
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Oblicz pole równoległoboku
jeśli chodzi o ten podział na trójkąty to jest też wzór na pole trójkąta gdzie znamy współrzędne jego trzech wierzchołków
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Oblicz pole równoległoboku
o właśnie dzięki Tobie przypomniałam sobie najprostszy sposób na znalezienie tej wysokości, oblicz odległość punktu C od prostej AB
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 3 sty 2009, o 14:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z daleka
- Podziękował: 14 razy
Oblicz pole równoległoboku
Zdaje mi się, że to będzie \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) ale nie wiem czy to jest dobrze, obliczyłam długość od wierzchołka C do B ale nie wydaje mi sie zeby byl to dobry wynik. do prostej AB czyli dokładnie do którego punktu?
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Oblicz pole równoległoboku
to pomogę Ci najłatwiej obliczyć tą wysokość
obliczamy równanie prostej AB :
\(\displaystyle{ A(0,0)\newline
B(3,1)\newline
y=ax+b\newline
\begin{cases}
0=0a+b b=0 \\
1=3a+b
\end{cases}
\newline
\begin{cases}
b=0\\
a=\frac{1}{3}
\end{cases}
\newline
y=\frac{1}{3}x}\)
musimy przestawić tą prostą w postaci ogólnej :
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{3}x\newline
\frac{1}{3}x-y=0\newline
x-3y=0}\)
teraz korzystamy ze wzoru na odległość :
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_0+By_0+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}\newline
C(4,3)\newline
x-3y=0\newline
\newline
d=\frac{|1\cdot 4-3\cdot 3+0|}{\sqrt{1^2+(-3)^2}}=\frac{|-5|}{\sqrt{10}}=\frac{5}{\sqrt{10}}=\frac{5\sqrt{10}}{10}=\frac{\sqrt{10}}{2}}\)
i wysokość tego równoległoboku jest równa właśnie tej odległości
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 16:43 ]
odleglość punktu C od prostej AB jest to długość odcinka prostopadłego do AB od prostej AB do punktu C
obliczamy równanie prostej AB :
\(\displaystyle{ A(0,0)\newline
B(3,1)\newline
y=ax+b\newline
\begin{cases}
0=0a+b b=0 \\
1=3a+b
\end{cases}
\newline
\begin{cases}
b=0\\
a=\frac{1}{3}
\end{cases}
\newline
y=\frac{1}{3}x}\)
musimy przestawić tą prostą w postaci ogólnej :
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{3}x\newline
\frac{1}{3}x-y=0\newline
x-3y=0}\)
teraz korzystamy ze wzoru na odległość :
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_0+By_0+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}\newline
C(4,3)\newline
x-3y=0\newline
\newline
d=\frac{|1\cdot 4-3\cdot 3+0|}{\sqrt{1^2+(-3)^2}}=\frac{|-5|}{\sqrt{10}}=\frac{5}{\sqrt{10}}=\frac{5\sqrt{10}}{10}=\frac{\sqrt{10}}{2}}\)
i wysokość tego równoległoboku jest równa właśnie tej odległości
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 16:43 ]
od wierzchołka B do wierzchołka C to jest długość ramieniaola09.03 pisze:Zdaje mi się, że to będzie \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) ale nie wiem czy to jest dobrze, obliczyłam długość od wierzchołka C do B ale nie wydaje mi sie zeby byl to dobry wynik. do prostej AB czyli dokładnie do którego punktu?
odleglość punktu C od prostej AB jest to długość odcinka prostopadłego do AB od prostej AB do punktu C
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 3 sty 2009, o 14:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z daleka
- Podziękował: 14 razy
Oblicz pole równoległoboku
O Boże!!! Nie dziwię się, że nie mogłam tego rozwiązać. Strasznie to skomplikowane . Dziękuję Ci ogromnie za pomoc to zadanie jest na zaliczenie semestru mojego brata z liceum i dał mi abym popatrzyła czy cos uda mi sie rozwiązać. Niestety to nie mój poziom. ;( Ogromnie jestem ci wdzięczna Dziękuję raz jeszcze
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Oblicz pole równoległoboku
moment to jak Ty zrobiłaś podpunkt b) skoro w c) wysokość była równa własnie tej odległości
popraw tam wszystko
popraw tam wszystko
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Oblicz pole równoległoboku
to nie chodzi o trudność, po prostu w liceum ten wzór na odległość punktu od prostej to jedna z podstaw, więc niech Twój brak lepiej uczy się podstawowych wzorów!!!!